Adviseren tegen jezelf

Als verenigingsmanager – in mijn geval als directeur van een branchevereniging – is het adviseren van het bestuur ‘gevraagd en ongevraagd’ een vast onderdeel van de functieomschrijving.

Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan deze baan is dat het adviseren een zeer breed palet van onderwerpen kan betreffen, zowel inhoudelijk op de diverse onderwerpen die voor de leden van de vereniging van belang zijn, als procedureel als het gaat om hoe een bepaald probleem het beste op te lossen.

Zo ben ik ooit in de situatie terechtgekomen dat ik vond dat het beste advies in een bepaalde situatie was de vereniging op te heffen waar ik toen directeur van was. Ofschoon dat een ‘objectieve’ constatering mag zijn, betekent het ook dat je in wezen adviseert om jouw eigen baan op te heffen. En dan krijgt een dergelijk advies opeens een andere lading…

Krediet
Toch heb ik dat advies gegeven. Met als uiteindelijk gevolg dat ik mijn baan zou kwijtraken. In de praktijk viel het allemaal mee: ik had ongeveer 1 jaar tijd om een en ander af te wikkelen, en binnen dat jaar heb ik een prima volgende baan gevonden. Het was zelfs zo dat ik alleen maar positieve reacties op dit advies heb gekregen. Het feit dat ik bereid was om zelfs tegen mijn eigen belang in te adviseren, heeft mij bovendien veel krediet opgeleverd.

Dus adviseren ‘tegen jezelf’ kan ook ‘voor jezelf’ zijn. En dat is een leuk perspectief als je weer eens voor een adviesdilemma staat.

Auteur: mr. Roger Loop RAE, Directeur@BureauLeiding, *informatiebureau kunststof leidingsystemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s