Adviseren of lobbyen?

Als verenigingsmanager – in mijn geval als directeur van een branchevereniging – is het adviseren van het bestuur ‘gevraagd en ongevraagd’ een vast onderdeel van de functieomschrijving.

Bij het adviseren van bestuur en leden van een vereniging, kan het een bewuste keuze zijn een advies niet als advies te presenteren. Zodra je je immers als verenigingsmanager realiseert dat zich een situatie voordoet waarin je zou kunnen adviseren (ongevraagd), kun je er zelf voor kiezen dit in de vorm van een herkenbaar advies te doen, of – het tegenovergestelde – het advies als ‘iets anders’ te vermommen. Of, zoals ik het zie: ga je adviseren of ga je lobbyen?

Ofschoon ook externe adviseurs zich deze vraag kunnen stellen, is het voor de verenigingsmanager bijna een tweede natuur. Naast de zorg voor het reilen en zeilen van de vereniging, zijn vaak het ordenen van een sector (zorgen dat de sector afspraken nakomt die zijn gemaakt namens de sector) en de belangenbehartiging namens die sector belangrijke onderdelen van de taakomschrijving. Bij deze laatste twee taken geldt zeker niet ‘het doel heiligt de middelen’, maar een afweging welk middel het beste tot het doel leidt, is zeker aan te bevelen.

Keuze
Deze vraag is terug te brengen tot de vraag bij wie je de keuze legt. Wil je dat een ander de keuze maakt – bijvoorbeeld het bestuur -, dan zorg je voor een goed uitgewerkt advies dat voldoende aanknopingspunten bevat voor een afgewogen keuze. Als je die keuze echter niet bij een ander wilt neerleggen, dan kies je ervoor om de feiten als voldongen te presenteren, zodanig dat er niet (of niet veel) te kiezen valt. Adviseren heeft dus niet alleen met de inhoud, maar ook met de vorm te maken.

En dat is een leuk perspectief als je weer eens voor een adviesdilemma staat.

Auteur: mr. Roger Loop RAE, Directeur@BureauLeiding, *informatiebureau kunststof leidingsystemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s