Adviseren en Het Grote Geheel

Als verenigingsmanager – in mijn geval als directeur van een branchevereniging – is het adviseren van het bestuur ‘gevraagd en ongevraagd’ een vast onderdeel van de functieomschrijving.

Aangezien een advies aan een vereniging niet alleen de vereniging zelf betreft, maar ook de individuele leden kan raken, moet je – zoals altijd in het leven? – verder kijken dan je neus lang is.

Wat immers ‘objectief’ gezien goed is voor de vereniging of de sector, kan minder goed uitpakken voor een individueel lid. Op zich niets aan de hand, een advies maakt zelden iedereen even blij. Als dit echter tot spanningen leidt die de samenwerking binnen de vereniging – of zelfs het voortbestaan van de vereniging – op het spel zetten, dan is een ruimere afweging gewenst. Dan moet je het Grote Geheel erbij betrekken.

Dat over de grenzen van het te adviseren onderwerp heen kijken, moet natuurlijk niet tot apatie en passiviteit leiden, want ook dan tast je de toegevoegde waarde van het samenwerken binnen een vereniging aan. Daarmee kun je op termijn het functioneren en voortbestaan van de vereniging in gevaar brengen.

Transparantie
Wat mij betreft is transparantie de oplossing voor dit dilemma: als je denkt dat het Grote Geheel belangrijker is dan een enkel advies, leg dan open wat de impact van het (uitvoeren van het) advies kan zijn. Laat de leden – zowel de voor- als tegenstanders – aangeven wat voor hun het zwaarste weegt. Ga niet zelf op die stoel zitten! De praktijk leert dat er dan doorgaans compromissen mogelijk zijn, en in ieder geval leidt deze aanpak tot draagvlak voor elke keuze die gemaakt wordt. En als directeur van een vereniging leer je dan ook wat de vereniging voor de leden waard is.

En dat is een leuk perspectief als je weer eens voor een adviesdilemma staat.

Auteur: mr. Roger Loop RAE, Directeur@BureauLeiding, *informatiebureau kunststof leidingsystemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s